Belastning og bekymring i familien

Alkohol og søvnproblemer

Min kone har fået en Alzheimer diagnose for cirka to år siden, og hun har også før det lidt af søvnproblemer og tankemylder. Det er eskaleret på det seneste, og hun har i stigende grad valgt at dulme det med alkohol, så hun til tider er temmelig beruset i løbet af natten. Hun er i forvejen ikke så sikker på benene, som hun har været, og vi har også oplevet nogle faldulykker. Hun har periodevis lokket indsovningspiller ud af egen læge; men det er jo ren symptombehandling, og de indebærer de samme problemer med risiko for faldulykker og afhængighed. Hun er inde i en ond spiral, hvor hun sover dårligere og dårligere og er træt selv når hun vågner, og nærmest kun drømmer om at komme i seng igen. Hvad kan jeg gøre for at få hende væk fra alkohol, når det eneste saliggørende alternativ for hende er sovemedicin? Er det blot et vilkår vi må leve med?

Læs hele brevet
10. februar 2023

Svar fra Demenslinien:

Kære Erik

Det er helt forståeligt, at du er bekymret for din hustru. Alkohol er nemlig et meget dårligt valg, når det gælder selvmedicinering af søvnproblemer. Hvis din hustru er i medicinsk behandling for sin Alzheimers sygdom, er det vigtigt at holde forbruget af alkohol nede, da alkohol nedsætter virkningen af medicinen.

Som, du selv er inde på, er det er vigtigt at forsøge at undgå behandling med sovemedicin, da det er forbundet med mange bivirkninger som igen øger risikoen for faldulykker.

Det er desværre et hyppigt problem, at nattesøvnen bliver afbrudt ved en demenssygdom og ofte bliver det forværret, når man har planer for en aktivitet næste dag.

Man regner med at omkring 45 % af alle personer med Alzheimers sygdom er præget af søvnforstyrrelser i form af afkortet eller afbrudt søvn, rod i døgnrytmen eller forstyrrelser i vejrtrækningen under søvn. Der mangler viden om de fysiologiske mekanismer, der forklarer sammenhængen mellem søvnbesvær og Alzheimers sygdom. Alzheimer er en neurodegenerativ sygdom, der formentlig også svækker de dybtliggende strukturer i hjernen og neurale netværk, der regulerer søvnfaser og døgnrytme. 

Det bedste råd er nok at undlade at tale om, hvad der skal ske næste dag, lige inden din hustru skal sove. Prøv i stedet at skabe ro, lyt til stille musik, dæmp lyset og undlad at drikke kaffe og te om aftenen. Nogle mennesker med demens har glæde af en meget lille dosis af det antidepressive middel Mirtazapin, så det kan være en ide at tale med lægen om den mulighed. Nattesøvnen er vigtig for jer begge, men det er nok svært helt at undgå forstyrrelser og afbrudt søvn på grund af din hustrus demenssygdom.

For nogen kan det være en hjælp at sove med en tyngdedyne/ kugledyne, tal med din hustrus demenskoordinator om din hustru kan afprøve dette.

Prøv, om du kan erstatte indtaget af alkohol med et krus varm mælk med honning og prøv sammen at gennemgå  nedenstående10 gode råd.

Du er desuden altid velkommen til at ringe til os på Demenslinien på 58505850 for en uddybning.

Råd fra Søvnklinik:

Angst for ikke at kunne falde i søvn forstærker søvnproblemer. Bedre søvnvaner kan handle om en adfærdsbehandling, der gør det lettere at falde i søvn. Musik eller anden form afspænding inden sengetid kan også hjælpe nogle. Det samme kan motion i form af en gåtur med eller uden hund - bedst sent på dagen. 

Hjælper rådene ikke, bør du kontakte din egen læge.

1. Frygt ikke søvnløshed

Det er ikke unormalt at sove dårligt i en periode. I øvrigt sover man ofte mere, end man selv tror.

2. Løs ikke dagens problemer om natten

Undgå krævende hjemarbejde den sidste time inden sengetid og slap i stedet af med en bog, musik eller lignende.

3. Gå kun i seng, når du er søvnig

Der skal være en slags refleks, så man falder i søvn, når man ligger i sin seng. Brug derfor kun sengen til søvn (og sex).

4. Stå op, hvis du ikke kan falde i søvn

Angsten for ikke at kunne falde i søvn, kan være nok til at holde en vågen. Sengen kan på den måde hindre søvnen, og derfor er det bedst at stå op, når man ikke kan sove.

5. Stå op på samme tidspunkt hver dag. Regelmæssighed fremmer gode søvnvaner

Hjernen har et indre ur på cirka 25 timer, som nulstilles hver dag, når man står op. Stå derfor op på samme tid hver dag ligegyldigt hvor lidt eller meget, du har sovet. Det gælder også i weekender og på fridage.

6. Sov ikke om dagen

Hvis man har problemer med at sove om natten tilrådes det, at man ikke sover om dagen. Hvis det samlede søvnbehov er f.eks. 6 timer, og man sover 2 timer til middag, er der kun 4 timer tilbage til nattesøvnen.

7. Drik ikke kaffe, te eller cola om aftenen

Alle fødevarer med koffein virker opkvikkende og stimulerende. Det gælder også chokolade.

8. Gå ikke sulten eller overmæt i seng

Sult eller overmæthed virker stimulerende og kan forhindre søvnen.

9. Brug ikke alkohol som sovemedicin

Man falder ofte hurtigere i søvn når man har alkohol i blodet, men så længe der er alkohol i kroppen undertrykkes det normale søvnmønster. Det betyder, at søvnen er mere overfladisk med flere opvågninger. Det forringer søvnkvaliteten, hvilket medfører træthed dagen efter.

10. Undgå sovemedicin og stærkt smertestillende (morfin-præparater)

Noget sovemedicin virker mange gange også hele næste dag og meget sovemedicin giver tilvænning. Sovemedicin virker i øvrigt bedre, hvis man tager en tablet af og til fremfor hver aften. Stærkt smertestillende (morfin-præparater) dæmper i øvrigt vejrtrækningen. 

Kilde: Søvnklinikken, Regionshospitalet Viborg

Med venlig hilsen

Demensliniens rådgiver

 

P.S. Vidste du, at Alzheimerforeningen udelukkende er finansieret af frivillige bidrag?

Vores gratis rådgivning på Demenslinien er derfor afhængig af din og min støtte.

Vil du være med til at sørge for, at andre også kan få glæde af vores rådgivning, kan du give os et bidrag.

Tilbage til brevkassen

Bestil samtale

Skriv et brev til Demensliniens brevkasse

OBS: Brevkassen holder sommerferielukket og åbner igen til september. Nedenfor kan du skrive dit spørgsmål til Brevkassen - det er gratis og anonymt. Udfyld venligst oplysningerne herunder - så kan vi bedst muligt hjælpe dig, og andre kan senere få glæde af dit spørgsmål. Det er kun dit kaldenavn der vises i brevkassen. Du kan forvente svar inden for en uge. Vi sender en e-mail med dit spørgsmål og svar, når dit brev er besvaret.

Dette navn vises på hjemmesiden

Ved at offentliggøre dit brev kan andre i samme situation få glæden af læse dit brev - på den måde kan vi hjælpe hinanden. Rådgiveren behandler og anonymiserer alle breve inden de bliver offentliggjort.