Belastning og bekymring i familien

Svensk statsborger

Hej, Jeg skriver på vegne af min kollega, Peter, som har brug for hjælp. Han står i en lidt speciel situation. Hos sig har han sin afdøde hustrus ex-mand, Niels boende som er ramt af demens og svensk statsborger. Peter kan ikke længere have Niels boende, da han både er alene, selv lidt ældre og Niels kan være udadreagerende, hvis han eks. bliver guidet til at gå i bad. Peter har flere gange kørt Niels til et svensk plejehjem, men da Niels ikke selv vil gå ind på plejehjemmet frivilligt, så vil plejehjemmet ikke tage imod ham. Personalet på det svenske plejehjem kommer ud og prøver, at hjælpe med at overtale Niels, men han nægter pure og så kan\/vil de ikke gøre mere. Da Niels er svensk statsborger, er de danske myndigheder tøvende med at hjælpe. Har I et råd til hvad vi kan gøre? Venlig hilsen

Læs hele brevet
10. september 2021

Svar fra Demenslinien:

Kære Lars

Det lyder som en fastlåst situation for din kollega.

Flot at du forsøger at hjælpe.

Her er hvad loven siger:

Hvis du opholder dig lovligt i Danmark, er du berettiget til at modtage pleje. Lovligt ophold omfatter både midlertidigt og fast ophold. Midlertidigt ophold er f.eks. ferie- eller studieophold, familiebesøg o.l. Fast ophold i Danmark kan f.eks. omfatte situationer, hvor udlændinge bor her og enten arbejder her eller modtager pension fra hjemlandet. Det er ikke afgørende for at modtage pleje efter serviceloven, om modtageren er dansk statsborger eller ej.

Du kan få hjemmepleje, hvis du:

  • opholder dig lovligt i Danmark;
  • ikke selv kan varetage personlige og/eller praktiske opgaver i eget hjem og har behov for hjælp.

Bemærk, at du kan modtage pleje, uanset om du bor alene, i eget hus, i bofællesskab, i plejebolig/plejehjem eller andet.

 

Din kollega kan derfor kontakte kommunens demenskoordinator og visitator og få hjælp til pleje og omsorgen fra kommunen, så han ikke står alene med dette. 

Plejehjemmet i Sverige kan ikke tvinge Niels til at flytte ind, men din kollega kan forhåbentlig sammen med kommunens demenskoordinator efterhånden få Niels til at indvillige i at flytte til det Svenske plejehjem. Ofte kan det hjælpe, hvis en anden går ind i sagen, det kan være et familie medlem eller en anden person, som Niels respektere og har tillid til.

Så i første omgang få arrangeret hjælp og støtte fra kommunen - så med ro og tålmodighed få overtalt Niels til indflytning på plejehjemmet.

Her er nyttige links:

  • Du kan finde reglerne for hjemmehjælp i serviceloven, kapitel 16. 
  • Du kan læse om reglerne for betaling via nedenstående links:

Europa-Kommissionens publikationer og websted:

Her er kontakt muligheder:

Sundheds- og Ældreministeriet
Holbergsgade 6
1057 København K
DENMARK
Telefon 7226 9000
E-mail: sum@sum.dk

Borger.dk

Ring 7010 1881.

Telefonen er åben mandag til torsdag 8-20 og fredag 8-18

Find din kommunes borgerservice 

Med venlig hilsen

Demensliniens rådgiver

 

P.S. Vidste du, at Alzheimerforeningen udelukkende er finansieret af frivillige bidrag?

Vores gratis rådgivning på Demenslinien er derfor afhængig af din og min støtte.

Vil du være med til at sørge for, at andre også kan få glæde af vores rådgivning, kan du give os et bidrag.

Tilbage til brevkassen

Bestil samtale

Skriv et brev til Demensliniens brevkasse

OBS: Brevkassen holder sommerferielukket og åbner igen til september. Nedenfor kan du skrive dit spørgsmål til Brevkassen - det er gratis og anonymt. Udfyld venligst oplysningerne herunder - så kan vi bedst muligt hjælpe dig, og andre kan senere få glæde af dit spørgsmål. Det er kun dit kaldenavn der vises i brevkassen. Du kan forvente svar inden for en uge. Vi sender en e-mail med dit spørgsmål og svar, når dit brev er besvaret.

Dette navn vises på hjemmesiden

Ved at offentliggøre dit brev kan andre i samme situation få glæden af læse dit brev - på den måde kan vi hjælpe hinanden. Rådgiveren behandler og anonymiserer alle breve inden de bliver offentliggjort.