Forhold på plejehjem

Hvad kan man kræve af fysisk aktivitet?

Min mor er flyttet på et demensafsnit på et plejecenter for en måned siden. Hun har en demenssygdom og kan derfor ikke bo alene, men er fysisk meget frisk og har et næsten upåvirket sprog. Min mor har dyrket idræt hele livet, og før indflytningen kunne hun sagtens gå 5 km i rask trav. Fysisk aktivitet er meget vigtigt for hendes velvære og trivsel. Ved indflytningsamtalen lagde vi derfor meget vægt på, at min mor har brug for fysisk aktivitet (samt selvfølgelig nogen at snakke med og lidt sang engang imellem). Vi aftalte, at de ville tilbyde træning 1-2 gange om ugen med deres fysioterapeut. Der sker imidlertid intet. I starten var forklaringerne, at det er et nyt sted, og de først lige skulle i gang, senere fortalte de at de havde planer om at oprette et lille hold på 4 beboere. Senere svarede de ikke, da jeg spurgte direkte om, hvordan det gik med gymnastikken, men sagde at de da var begyndt at gå små ture med hende, men at de i øvrigt mente, at demente helst skulle have ro og opholde sig på deres værelse. Jeg kan godt se at mange af beboerne er dårlige og primært har brug for en hånd at holde i foran tv, men kan det virkelig passe at min mor ikke skal tilbydes at vedligeholde sin fysik? Vi bliver selvfølgelig ved med at presse på og undersøger alternativer, men hvad siger lovgivningen?

Læs hele brevet
22. april 2022

Svar fra Demenslinien:

Kære Pernille

Din mor er flyttet på plejehjem, så i følge lovgivningen har plejehjemmet ( kommunen) nu omsorgsforpligtigelsen for din mor.

Lov om socialservice har udelukkende en meget bred formulering i forhold til omsorgsforpligtigelsen. Omsorgspligten er de sociale myndigheders pligt til at undgå omsorgssvigt over for borgere, der som følge af nedsat psykisk funktionsevne åbenlyst ikke er i stand til at tage vare på egen tilværelse. Omsorgen for en person omhandler selvfølgelig også hjælp til fysisk aktivitet og en vurdering af behovet for genoptræning.

I praksis er det vigtigt at komme i dialog med plejehjemmet om, hvordan din mor holdes i gang også fysisk. Det kan være svært at oprette et gymnastikhold på en afdeling, men der er mange andre måder at blive holdt i gang. Det kan være en god ide med en vurdering af en fysioterapeut, så der kan blive lagt en plan for træning af din mor. Tal også med personalet om andre muligheder for aktiviteter. Din mor kunne måske have gavn af en aktivitetsven eller besøgsven til gåture eller måske er der mulighed for kørsel med en Dobbeltcykel med rehabiliteringsfunktion, på flere plejehjem rundt i landet har de frivillige til hjælp med dette. Det gælder om at være iderige sammen for at finde frem til en god løsning for din mor.

Sundhedsstyrelsen har udgivet materiale om netop træning af personer med demens og vigtigheden af dette: https://www.sst.dk/da/Udgivelser/2020/Erfaringer-med-guide-til-fysisk-traening-og-aktivitet-for-mennesker-med-demens  og https://www.sst.dk/da/Viden/Demens/Den-nationale-demenshandlingsplan-2025/Pleje-omsorg-og-rehabilitering  - Du kan bruge materialet til at gøre plejehjemmet opmærksom på vigtigheden af træning.

Du er meget velkommen til at ringe til os på Demenslinien for en uddybning.

Med venlig hilsen

Demensliniens rådgiver

 

P.S. Vidste du, at Alzheimerforeningen udelukkende er finansieret af frivillige bidrag?

Vores gratis rådgivning på Demenslinien er derfor afhængig af din og min støtte.

Vil du være med til at sørge for, at andre også kan få glæde af vores rådgivning, kan du give os et bidrag.

Tilbage til brevkassen

Bestil samtale

Skriv et brev til Demensliniens brevkasse

OBS: Brevkassen holder sommerferielukket og åbner igen til september. Nedenfor kan du skrive dit spørgsmål til Brevkassen - det er gratis og anonymt. Udfyld venligst oplysningerne herunder - så kan vi bedst muligt hjælpe dig, og andre kan senere få glæde af dit spørgsmål. Det er kun dit kaldenavn der vises i brevkassen. Du kan forvente svar inden for en uge. Vi sender en e-mail med dit spørgsmål og svar, når dit brev er besvaret.

Dette navn vises på hjemmesiden

Ved at offentliggøre dit brev kan andre i samme situation få glæden af læse dit brev - på den måde kan vi hjælpe hinanden. Rådgiveren behandler og anonymiserer alle breve inden de bliver offentliggjort.