Hvordan siger man på en god måde farvel til sin demente mor, når besøger er slut
Min søster og jeg besøger ca. en gang om ugen vores ret demente mor på 98 år, som har boet på et dejligt plejehjem i knap 3 år. Vores mor kan ikke huske så meget, men indimellem overraskes vi af ting, mor kan huske. Når vi er på besøg, taler vi om udsigten, blomsterne og malerierne i stuen osv. Det går fint. Men når vi nærmer os slutningen på besøget, mener vores mor, at hun skal med os, så vi kan køre hende “hjem”. Vi har prøvet at sige, at sige, at det ikke er muligt, fordi vi skal på arbejde (selv om det er søndag). Så bliver hun noget vred\/fortørnet på os. Ellers er vores mor ikke udadreagerende, og personale og andre beboere siger, at hun er så sød og glad og tilfreds og aldrig beklager sig, hvilket vi selvfølgelig er meget glade for at høre. Vi har altid et nyt ugeblad med som mor får, når vi skal til at gå - som en slags afledningsmanøvre. Det plejede at virke nogenlunde, men er ikke længere en effektiv afledning. Vores spørgsmål er: hvordan undgår vi at farvel-situationen bliver trist, både for vores mor og for os? Er der en god måde at gøre det på?
Svar fra Demenslinien:
Kære Søs
Der kan ofte opstå uro og forvirring, når besøget på plejehjemmet slutter.
Det er altid svært at skulle afslutte noget hyggeligt og komme videre derfra. Samtidig kan din mor i situationen nok i opbruddet, hvor I skal hjem, føle, at hun også bør tage hjem. Hun husker ikke, i det øjeblik, at hun faktisk er hjemme.
Det bedst råd er at nedtone afskeden. Giv en grund til, at du bliver nødt til at smutte. Du skal måske nå at købe mælk, til gymnastik eller andet, som din mor godt ved er nødvendigt for dig og som hun normalt ikke deltager i. Sig i samme åndedrag, at I ses snart igen ( det er altså ikke en afsked).
Det er altid en god ide at kombinere det, at du bliver nødt til at smutte, med en slags afledning eller overgang, hvor du fortæller, hvad din mor nu kan give sig til. Ofte er det godt, hvis personalet støtter op om dette. Det kunne være, at nu er der kaffe, aftensmad en gåtur, ro til at læse i bladet eller lignende, så din mor også ved, hvad der forventes af hende.
I kan blive inspireret af en lille film på vores hjemmeside, som netop omhandler en datter, der siger farvel til sin far på plejehjemmet:
https://www.alzheimer.dk/er-du-paaroerende/marte-meo/kommunikation-og-naervaer/
Med venlig hilsenDemensliniens rådgiver
P.S. Vidste du, at Alzheimerforeningen udelukkende er finansieret af frivillige bidrag?
Vores gratis rådgivning på Demenslinien er derfor afhængig af din og min støtte.
Vil du være med til at sørge for, at andre også kan få glæde af vores rådgivning, kan du give os et bidrag.