Forhold på plejehjem

Min mand sidder alt for meget alene

Min mand er på en aflastningsplads mens han venter på en plejebolig. Siden han flyttede ind for et par uger siden, har han næsten ikke været uden for sit værelse. Personalet siger, at han skal skærmes. Han sidder i sin stol hele dagen, og virker trist. Gangfunktionen er blevet meget dårligere, og han har tabt sig i vægt. Hvad er det han skal skærmes mod? Livet? Min mand har altid været meget social, men bliver nu let forvirret og træt. Men betyder det, at han slet intet må foretage sig? På daghjemmet nød han det sociale fælleskab og han har humoristisk sans. Jeg er meget bekymret for, at han nu bliver dårligere og føler mig skyldig i den udvikling.

Læs hele brevet
01. november 2020

Svar fra Demenslinien:

Kære Du

Det kan sagtens være, at personalet har ret i, at din mand indimellem har et behov for at blive skærmet for den uro, der uvægerligt kan være på en aflastningsplads. Det er dog ikke ensbetydende med, at han skal skærmes 24 timer i døgnet og slet ikke opleve social kontakt eller at blive stimuleret. Det er vigtigt at få skabt et samarbejde med personalet om at få din mands hverdag til at blive så god, indholdsrig og meningsfuld som muligt.

Anmod om et møde med lederen og en kontaktperson, hvor I kan få talt om din mands behov for at blive stimuleret og aktiveret - også fysisk, så han ikke på kort tid mister for mange funktioner. Det er også vigtigt at afprøve, om han kan spise i fællesskab med de andre, da det sikkert kan betyde, at han spiser mere. Social kontakt er meget vigtig for, at han ikke går i stå og lukker sig inde i sig selv – men det skal selvfølgelig ske på hans betingelser. Måske kunne han have glæde af en besøgsven, og måske kan muligheden for at lytte til musik eller en daglig gåtur være med til at øge hans velbefindende. Hvis personalet på afdelingen ikke har så meget viden om demens, kunne man foreslå at en demensfaglig person fra kommunen kunne bidrage til input og få lavet en plan for din mand.

Med venlig hilsen

Demensliniens rådgiver

 

P.S. Vidste du, at Alzheimerforeningen udelukkende er finansieret af frivillige bidrag?

Vores gratis rådgivning på Demenslinien er derfor afhængig af din og min støtte.

Vil du være med til at sørge for, at andre også kan få glæde af vores rådgivning, kan du give os et bidrag.

Tilbage til brevkassen

Bestil samtale

Skriv et brev til Demensliniens brevkasse

OBS: Brevkassen holder sommerferielukket og åbner igen til september. Nedenfor kan du skrive dit spørgsmål til Brevkassen - det er gratis og anonymt. Udfyld venligst oplysningerne herunder - så kan vi bedst muligt hjælpe dig, og andre kan senere få glæde af dit spørgsmål. Det er kun dit kaldenavn der vises i brevkassen. Du kan forvente svar inden for en uge. Vi sender en e-mail med dit spørgsmål og svar, når dit brev er besvaret.

Dette navn vises på hjemmesiden

Ved at offentliggøre dit brev kan andre i samme situation få glæden af læse dit brev - på den måde kan vi hjælpe hinanden. Rådgiveren behandler og anonymiserer alle breve inden de bliver offentliggjort.