Konflikt i familien

Hvordan får jeg mine forældre til at modtage hjælp?

Efter min mor blev ramt af demens, har hun fået svært ved at klare simple hverdagsaktiviteter. Det har på det sidste bekymret mig, at mine forældre ikke vil erkende, at de kunne bruge mere hjælp i hverdagen. Det er svært for mig at stå på sidelinjen og se til og ikke hjælpe, men jeg har også brug for, at det ikke er mig der kommer til at stå med alt ansvaret. Hvordan kan jeg gribe denne udfordring an?

Læs hele brevet
01. november 2020

Svar fra Demenslinien:

Kære Den bekymrede datter

Når diagnosen er ny, tænker mange ægtepar "vi klarer det selv" og har det dårligt med, at fremmede skal blande sig. Måske vil de ikke lægge kommunen til last og synes i det hele taget, at det bare skulle mangle, at de tager sig af hinanden.

Nogle vil end ikke have besøg af en demenskoordinator.

Generelt har vi alle sammen så meget modstand mod at erkende vores egen sårbarhed. Et råd kan være at prøve at sige til dine forældre, at de i begyndelsen af sygdomsforløbet kan nøjes med en enkelt snak med koordinatoren. Det er vigtigt, at demenskoordinatoren kommer ind så tidligt som muligt, så dine forældre bliver trygge ved hende, og de ved, hvor de skal henvende sig, når og hvis det bliver nødvendigt med råd og hjælp.

Mange har endnu sværere ved at sige tak til hjemmehjælp, men erfaringen viser, at når støtten først er sat i værk, så er det en god hjælp og giver tryghed. Der er ikke andet at gøre end at tage det op med dine forældre en gang imellem og prøve dig frem med forskellige argumenter. Hvis de bliver ved med at nægte, kan du eventuelt prøve at tage lidt hårdere midler i brug og spørge dem, hvorfor de tror, at de kan klare sig uden hjælp, når ingen andre i lignende situation kan. Jo mere du taler med dem om det, og de bliver nødt til at sætte ord på deres afvisning, desto større erkendelse får de af deres situation. Hvis din mor har sygdomserkendelse, kan du måske via hende appellere til, at de tager imod hjælp for at skåne din far. Find ud af, hvad der giver mening for dine forældre i forhold til at sige ja til hjælpen.

Med venlig hilsen

Demensliniens rådgiver

 

P.S. Vidste du, at Alzheimerforeningen udelukkende er finansieret af frivillige bidrag?

Vores gratis rådgivning på Demenslinien er derfor afhængig af din og min støtte.

Vil du være med til at sørge for, at andre også kan få glæde af vores rådgivning, kan du give os et bidrag.

Tilbage til brevkassen

Bestil samtale

Skriv et brev til Demensliniens brevkasse

OBS: Brevkassen holder sommerferielukket og åbner igen til september. Nedenfor kan du skrive dit spørgsmål til Brevkassen - det er gratis og anonymt. Udfyld venligst oplysningerne herunder - så kan vi bedst muligt hjælpe dig, og andre kan senere få glæde af dit spørgsmål. Det er kun dit kaldenavn der vises i brevkassen. Du kan forvente svar inden for en uge. Vi sender en e-mail med dit spørgsmål og svar, når dit brev er besvaret.

Dette navn vises på hjemmesiden

Ved at offentliggøre dit brev kan andre i samme situation få glæden af læse dit brev - på den måde kan vi hjælpe hinanden. Rådgiveren behandler og anonymiserer alle breve inden de bliver offentliggjort.