Konflikt i familien

Konflikter/rådgivning

Hej :) min mor fik konstateret alzheimers for en 5/6 år siden.! Der er jo gode dage! Som dårlige dage! Og humøret skifter meget, da alzheimers jo giver udadreagerende adfærd. Vores største udfordring i hverdagen. Er nok den, hvor at ganske almindelig hverdagsting. Som for eksempel, ting! (Der skal gøres) det huslige, samtaler om alt muligt, hurtigt kan tage en drejning hvor vi min mor pludselig kan reagere i råb, vrede, og mange misforståelser. Hvor det ender med at hun kan mene det er mig eller andre som laver larm og uro. Det kan være meget udmattende og kan blive fortvivlet og udbrændt. Jeg tænker!! Hvad er jeres råd til at få undgået de her konflikter. Hvad skal jeg gøre? Mvh makurit...

Læs hele brevet
14. maj 2021

Svar fra Demenslinien:

Kære Makurit

Det kan være svært for de nærmeste, at navigere i en hverdag sammen med en person med demens. Som du fortæller, kan tilstand og humør ændre sig fra dag til dag, fra time til time ja, sågar fra minut til minut. Der er utrolig mange ting, som spiller ind på, hvordan din mor har det. Det kan være, hvordan hun har fået sovet, hvor travlt hun har haft det dagen før eller lige inden, om hun har haft en dejlig dag med rolige gode oplevelser, om hun har været stresset og om andre ting spiller ind, så som infektion, smerter eller lignende.

Du fortæller, at jeres konflikter ofte opstår i forbindelse med huslige opgaver. Din mor har sikkert tidligere været god til de huslige opgaver, haft styr på alt og ikke haft brug for hjælp. Nu oplever hun nok, at hun mister overblikket, at tingene ikke vil lykkes og at I griber ind for at hjælpe. Når opgaverne overstiger hendes formåen, vil reaktionen være frustration og vrede, især, hvis hun oplever at blive talt ned til eller irettesat- hvad helt sikkert ikke er jeres intention - men, noget hun oplever.

For at undgå en konflikt er det vigtigt at tilrettelægge opgaverne og samarbejdet ud fra, hvor hun er lige nu og her. Prøv at sørge for, at din mor får en delopgave, som er overskuelig uden, at hun føler sig frataget morpositionen. Opgaven kunne for eksempel være at snitte grøntsager og du så samtidig er den der koordinere og har overblikket over madlavningen. Sørg for at gøre situationen så rolig og hyggelig som muligt. Forsøg at være tålmodig, undgå at irettesætte og sæt forventningerne  til din mors præstation ned, det kan være meget forskelligt, hvor meget hun magter. Det er allervigtigst, at din mor føler, at hun er en del af familien og arbejdsfælleskabet og at hun stadig kan byde ind med noget.

Det kan være meget gavnligt at høre fra andre i samme situation, hvordan de tackler de mange konflikter i hverdagen. Det kan være en start for dig at gå ind og kigge på vores ungeunivers og finde inspiration her fra andre unge med en forælder med demenssygdom.

Du finder siden her:

https://www.alzheimer.dk/er-du-paaroerende/tid-til-at-vaere-ung/ 

Du er altid meget velkommen til at ringe til os på 58505850.

 

 

Med venlig hilsen

Demensliniens rådgiver

 

P.S. Vidste du, at Alzheimerforeningen udelukkende er finansieret af frivillige bidrag?

Vores gratis rådgivning på Demenslinien er derfor afhængig af din og min støtte.

Vil du være med til at sørge for, at andre også kan få glæde af vores rådgivning, kan du give os et bidrag.

Tilbage til brevkassen

Bestil samtale

Skriv et brev til Demensliniens brevkasse

OBS: Brevkassen holder sommerferielukket og åbner igen til september. Nedenfor kan du skrive dit spørgsmål til Brevkassen - det er gratis og anonymt. Udfyld venligst oplysningerne herunder - så kan vi bedst muligt hjælpe dig, og andre kan senere få glæde af dit spørgsmål. Det er kun dit kaldenavn der vises i brevkassen. Du kan forvente svar inden for en uge. Vi sender en e-mail med dit spørgsmål og svar, når dit brev er besvaret.

Dette navn vises på hjemmesiden

Ved at offentliggøre dit brev kan andre i samme situation få glæden af læse dit brev - på den måde kan vi hjælpe hinanden. Rådgiveren behandler og anonymiserer alle breve inden de bliver offentliggjort.