Dementprøven.
Hej med Jer, for ca. 2 år siden, skulle jeg følge min demente bror til sygehuset, hvor han skulle udsættes for en dementprøve. Han skulle bl. A. Trække 7 fra 100, ja I kender jo forsøget. At se den stakkel mand hvor forvirret og flov han blev, når han sad der og stammede og ikke kunne finde ordene. Han har aldrig haft med tal at gøre, så hvorfor søren skulle han så lige pludselig i sin dementhed kunne finde ud af det nu. Jeg skrev til Jer den gang og bad så mindelig om, om dementprøven ikke kunne revideres, så andre ikke skulle komme ud for denne ydmygelse. Nu følge vi så lige en par på tv. Hvor vi alle ser på mens manden bliver ydmyget på det groveste. Denne person har været vant til tal hele sit liv, og man vidste jo han var dement, hvad skulle det så gavne. I må kunne finde på noget andet, der kan bevise dementgraden.
Svar fra Demenslinien:
Kære Anni
Det er rigtig ærgerligt at det oplevedes, som ydmygende at få lavet en MMSE test i forbindelse med din brors udredning for demens.
MMSE testen er det hyppigst anvendte kognitive screeningsinstrument i ind- og udland og indgår i rutineundersøgelse ved demensudredning. Det er altså en beslutning taget i udredningsregi og Sundhedsstyrelse, altså ikke noget vi i Alzheimerforeningen har direkte indflydelse på.
Det er vigtigt, at man, når testen laves, tager så meget hensyn til og sætter sig så meget ind i patientens tidligere kompetencer, at man ikke udsætter personen for at føle sig ydmyget.
MMSE testen kan aldrig stå alene og National Videnscenter for Demens er da også optaget af, at lave en test, som både er mere nøjagtig og ikke så udstillende for personen. Så lad os håbe, at der snart kommer en bedre erstatning.
Med venlig hilsenDemensliniens rådgiver
P.S. Vidste du, at Alzheimerforeningen udelukkende er finansieret af frivillige bidrag?
Vores gratis rådgivning på Demenslinien er derfor afhængig af din og min støtte.
Vil du være med til at sørge for, at andre også kan få glæde af vores rådgivning, kan du give os et bidrag.