Mistanke om demens i familien
Jeg har ingen tegn på demens, men er kommet i tanke om, at min farmor boede på plejehjem allerede fra starten af 60 års alderen. Dengang fik jeg forklaringen, at hun var præsenil, og at inden hun flyttede på plejehjem, havde hun haft mange episoder, hvor hun havde glemt at slukke komfur, havde taget tøj omvendt på - eller gået på gaden uden tøj. Min far lever ikke længere og blev kun 44 år, så jeg ved ikke, om han ville have fået samme udfordringer. Min mor kan oplyse mig, at det er rigtigt, at man kaldte det præ-senil dengang, men mine forældre var ikke sammen, så hun havde ikke meget kontakt med min fars familie. Hun tænker dog nu, at det mindede om alzheimers. En bekendt fortalte mig for nyligt, at demens kan være arveligt, og at det kan være en god idé at opdage det tidligt. Jeg er i tvivl om, om man kan gå videre med en mistanke, der bygger på så lidt. Har I nogle gode råd til mig i denne situation?
Svar fra Demenslinien:
Kære F
Din mor har nok ret i, at din farmor nok havde Alzheimers sygdom, da det er den hyppigst forekomne demenssygdom og står for 60 % af alle demenssygdomme.
Udtrykket præsenil er forældet og bruges ikke mere, det betyder "tidlig gammel" giver ingen mening og fortæller ikke hvilken sygdom, der er tale om.
Arveligheden ved Alzheimers sygdom er meget lille 1-3 %, men med alderen øges risikoen for at få sygdommen ligesom det gør med mange andre sygdomme så som kræft og hjertesygdomme.
Man regner med at omkring 5.000 mennesker under 65 år i Danmark har en demenssygdom. Det er heldigvis ikke så mange i forhold til, at der er omkring 90.000 personer med demens i alt.
Der findes ingen medicinsk behandling til forebyggelse af Alzheimers sygdom, men alt tyder på at en sund livsstil med motion, sund kost, uden røg og overforbrug af alkohol samtidig med at være aktiv social og undgå stress eller anden belastning af hjernen, er den bedste forebyggelse mod demens og Alzheimers sygdom.
Så vores anbefaling er at forebygge med en sund livsstil.
Du er velkommen til at ringe til os på Demenslinien for en uddybning.
Med venlig hilsenDemensliniens rådgiver
P.S. Vidste du, at Alzheimerforeningen udelukkende er finansieret af frivillige bidrag?
Vores gratis rådgivning på Demenslinien er derfor afhængig af din og min støtte.
Vil du være med til at sørge for, at andre også kan få glæde af vores rådgivning, kan du give os et bidrag.