Hvordan håndtere man seksualitet som sundhedsfaglig person?
Hej. Jeg arbejder på et plejehjem og har længe interesseret mig for seksualitet hos ældre. Denne bliver mildt sagt glemt, specifikt af personalet. Har i nogle redskaber som kan hjælpe os som personale til at støtte og vejlede vores beboere med demens sygdom samt deres pårørende i deres seksualitet? Jeg oplever at mange ældre med demens sygdom ofte har en rask ægtefælle i hjemmet. Jeg oplever aldrig at der er kan snak omkring seksualitet, dette er selvfølgelig ikke altid aktuelt, men dette vides ikke hvis ikke det tages en snak omkring dette. Jeg har stor forståelse for at personalet kan have svært ved at tage disse snakke, derfor jeg undersøger hvilke redskaber eller hjælpe kort der er tilgængelige for at kunne imødekomme personalets utryghed i denne snak
Svar fra Demenslinien:
Kære Ditte
Tak fordi du tager emnet op.
Verdenssundhedsorganisationen WHO definerer seksualitet meget
bredt og som en fundamental del af at være menneske. I definitionen
står der bl.a., at ”seksualitet er en integreret del af ethvert menneskes
personlighed. Den er et basalt behov og et aspekt af det at være
menneske, som ikke kan adskilles fra andre aspekter i livet. Seksualitet
er ikke synonymt med samleje. Seksualitet har indflydelse på vores
tanker, følelser, handlinger og samhandlinger og derved på vor mentale
og fysiske sundhed. Og da sundhed er en fundamental menneskeret,
så må også seksuel sundhed være en basal menneskeret.”
Seksualitet er et grundlæggende behov i os alle, der rækker ud over de rent fysiske aspekter af sex og samleje. Nydelse, nærhed, sanselighed og intimiteter en del af seksualiteten. Seksualitet handler i lige så høj grad om livskvalitet og trivsel som om fysisk tilfredsstillelse. Seksualitet er en integreret del af vores personlighed og er tæt vævet sammen med vores grundlæggende psykologiske behov. Personcentreret omsorg handler derfor også om beboernes seksuelle behov og udfordringer. Når du arbejder med at understøtte beboernes seksualitet, er du derfor også med til at understøtte vigtige følelser af identitet og borgerens oplevelse af at blive set og inkluderet.
På trods af dette har rigtig mange fagpersoner svært ved at tale med beboerne om deres seksualitet.
Ifølge loven om social service skal borgere tilbydes en helhedsorienteret indsats, som tilgodeser og tilbyder særlige indsatser ved de behov, der følger af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Samtidig har alle voksne, der bor i egen bolig, herunder også plejebolig, ret til privatliv og til at udfolde sig, som de vil, i eget hjem, også seksuelt.
Som fagperson skal man altså også forholde sig til beboernes seksualitet. Kendskab til grundprincipperne i arbejdet
med seksualitet kan gøre det nemmere for jer som medarbejdergruppe at forholde sig fagligt til emnet. Det kan dog stadig være svært at håndtere, og en almindelig medarbejder i ældreplejen forventes derfor heller ikke at kunne løse alle problematikker selv, men skal vide, hvornår andre kollegaer, lederen eller fagpersoner bør inddrages.
Der er heldigvis hjælp at hente.
Sundhedsstyrelsen har udgivet håndbogen "Seksualitet hos mennesker med demens i ældreplejen". Bogen findes på Sundhedsstyrelsens hjemmeside:
https://www.sst.dk/da/Udgivelser/2021/Seksualitet-hos-mennesker-med-demens-i-aeldreplejen
Det kan være en god ide, hvis alle kolleger og lederen på din afdeling får læst håndbogen, så I har et fælles grundlag at tale ud fra.
Det Nationale Videnscenter for Demens har udviklet værktøjer til samtaler nemlig samtalehjulet og her er også et hjælpekort med titlen " sex og samliv":
https://videnscenterfordemens.dk/da/samtalehjulet-version-demens
Videnscenteret er desuden i gang med at udvikle 2 håndbøger til personer med demens og deres pårørende om seksualitet. Bøgerne forventes at udkomme her i starten af 2023.
Det er virkelig flot, at du tager emnet op. Jeg håber, at dine kolleger vil tage godt imod dit initiativ og, at I alle vil få gavn af den øgede viden om, hvordan I kan sætte fokus på seksualitet, Dette vil helt sikkert komme til gavn for beboerne på jeres plejehjem.
Både du og dine kolleger er altid velkommen til at ringe til os på Demenslinien.
Med venlig hilsenDemensliniens rådgiver
P.S. Vidste du, at Alzheimerforeningen udelukkende er finansieret af frivillige bidrag?
Vores gratis rådgivning på Demenslinien er derfor afhængig af din og min støtte.
Vil du være med til at sørge for, at andre også kan få glæde af vores rådgivning, kan du give os et bidrag.