Udredning og behandling

Lang ventetid på udredning - bør mine forældre flytte fra hinanden imens?

Min mor, 75år, har ændret adfærd og personlighed. Hun bor med min far, 78 år, som lider af en hjertesygdom, hvor pumpefunktionen er faldende. Mor er påbegyndt udredning for en hukommelsessygdom. Hun kan være meget voldsom både verbalt og fysisk over for vores far. Vi har ikke formået at få hjælp til dem, ud over tilbud om rengøring og tilbud om hjælp til at mor tager sin medicin. Indkaldelse til den sidste neurologiske undersøgelse er sat til feb. 2024. Vi møder en mur, når vi beder om hjælp/aflastning til vores far. Det er først muligt, når der foreligger en diagnose. Kan det virkelig være rigtigt? Hvilke muligheder har vi? Har kontakt til den lokale demenskoordinator, men også her tilbud om samtaler - men ingen reel hjælp. Først muligt, når diagnosen er stillet, får vi også at vide derfra. Vil det hjælpe at mor og far separeres og far flytter? Mor kan ikke klare sig uden hans hjælp. Håber I kan hjælpe os og give os noget mere konkret at arbejde med. Vh Mette Adel Jensen

Læs hele brevet
28. juni 2023

Svar fra Demenslinien:

Kære Mette

Der er desværre lang tid på udredningen af demens og derfor også behov for hjælp og støtte i ventetiden på en diagnose.

Vi hører desværre indimellem, at nogle kommuner ikke rigtig har et tilbud før diagnosen er stillet. Det kan selvfølgelig være svært at tilbyde specifikke tilbud, som er tilrettelagt for mennesker med demens, men det fratager dog ikke kommunen fra, at de har en omsorgsforpligtigelse i forhold til din mor. Behovet for omsorg skal altid bygge på en individuel vurdering og her skal din fars behov for støtte/ hjælp og aflastning også  vurderes.

Efter servicelovens § 84, stk. 1, skal kommunalbestyrelsen tilbyde afløsning eller aflastning til ægtefælle, forældre eller andre nære pårørende, der passer en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Hvis man som ægtefælle eller anden nær pårørende passer et familiemedlem, der har behov for pleje, kan man ansøge kommunen om aflastning eller afløsning. Plejebehovet kan skyldes både fysisk og psykisk nedsat funktionsevne. Denne form for hjælp kan være afgørende for, at den plejekrævende kan blive boende i hjemmet.

For at få aflastning skal der altså ikke være stillet en diagnose, det kommer an på behovet.

Det kan være en god ide at inddrage dine forældres læge i forhold til, at få beskrevet det pres, som din far er udsat for og dermed også behovet for hjælp/ støtte - aflastning og afløsning.

Det lyder ,som om dine forældre har behov for mere end blot hjælp til rengøring og dosering af medicin. Spørg visitator om klagegangen i kommunen, så du kan klage over den manglende hjælp.

Jeg vil anbefale dig at ringe til os på Demenslinien på 58505850 for en uddybning og hjælp til veje at gå.

 

Med venlig hilsen

Demensliniens rådgiver

 

P.S. Vidste du, at Alzheimerforeningen udelukkende er finansieret af frivillige bidrag?

Vores gratis rådgivning på Demenslinien er derfor afhængig af din og min støtte.

Vil du være med til at sørge for, at andre også kan få glæde af vores rådgivning, kan du give os et bidrag.

Tilbage til brevkassen

Bestil samtale

Skriv et brev til Demensliniens brevkasse

OBS: Brevkassen holder sommerferielukket og åbner igen til september. Nedenfor kan du skrive dit spørgsmål til Brevkassen - det er gratis og anonymt. Udfyld venligst oplysningerne herunder - så kan vi bedst muligt hjælpe dig, og andre kan senere få glæde af dit spørgsmål. Det er kun dit kaldenavn der vises i brevkassen. Du kan forvente svar inden for en uge. Vi sender en e-mail med dit spørgsmål og svar, når dit brev er besvaret.

Dette navn vises på hjemmesiden

Ved at offentliggøre dit brev kan andre i samme situation få glæden af læse dit brev - på den måde kan vi hjælpe hinanden. Rådgiveren behandler og anonymiserer alle breve inden de bliver offentliggjort.